Sidor

2009-12-28

Vilken jävla smäll..!

Nyårsafton får de flesta tätorter att förvandlas till något som får Lützen 1632 att framstå som en relativt tystlåten plats med god sikt, men bataljerna har redan inletts. Diverse pyrotekniska produkter provskjuts med en framförhållning och frenesi som - om man föreställer sig att motsvarande engagemang hade använts till något allmännyttigt - andas kommande stordåd. Den som föredrar att sova på nätterna har dock något svårare att uppskatta den yngre generationens tidiga provskjutningar, en motvilja som delas av en majoritet av landets hundägare (troligen även fänrikar) och av de som har en brevlåda.


Med min välkänt överdrivet positiva människosyn har jag något svårt att se en sprängd brevlåda endast som ett verk av ondskefulla ynglingar utan empatisk förmåga. Men om man man nu bortser från möjligheten att det prematura nyårsfirandet huvudsakligen orsakas av illvilja, så krävs det alternativa förklaringar. Tillåt mig nämna de två uppenbara: en seriös önskan att förbereda sig inför det mer signifikanta tovlslaget och ett behov av att inte drunkna i mängden. Vem uppskattar en illa uppskjuten raket av det enklare slaget, mitt i den ogenomträngliga dimman efter grannarnas bombastiska halvfabrikat (d.v.s. färdigbyggda paket med flera fyrverkerier, som därvid redan är färdigkomponerade och endast kräver ett enda fumlande med tändmedel)?

Att din brevlåda ser ut som en smälkaramell och att hunden darrande ligger och trycker under soffan, kan  således sociologiskt förklaras med att den skyldige dels strävar efter att utvecklas, dels söker skapa sig en egen identitet i vårt av masskonsumtion präglade samhälle. Kan man tänka sig att denna trend utvidgas till att omfatta även andra säsongsbetonade aktiviteter? Kommer vi framledes att se osäkra ungdomar genomföra trevande försök att dela ut julklappar redan i november? Kommer ynglingarnas samlingar vid torgkiosken att präglas av tafatt ringdans med övningshoppande små grodor redan i maj? Kommer 2010 att bjuda på plakatviftande och röda fanor redan i april? Kommer vi att drabbas av finurliga april-skämt redan i mars? Och så vidare...

Den uppmärksamme noterar att förteckningen ovan inte omfattar provätande av semlor redan i december. Det är inte ett misstag - det är redan verklighet. Med av julens ister uppsvälld mage valde även undertecknad att falla till föga inför det lokala konditoriets, av fettisdagsbullar, dignande hyllor och tillfälligt övergå till dylik smalmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar