Sidor

2011-03-07

Åsa-Nasse

Vad har bokhyllan Billy, drottning Silvia och Åsa-Nisse gemensamt?

Jo, alla deras fäder var nazister. Billys "pappa", Ingvar Kamprad, var på 40- och 50-talet medlem i den nazistiska organisationen Nysvenska rörelsen, Silvias pappa var medlem i "det riktiga" nazistpartiet, och Åsa-Nisses skapare Stig Cederholm tog värvning i Waffen-SSvar med och avrättade judar i Ukraina och såg till att Norge blev "judenrein". På Cederholms begravning 1980 hölls minnestalet av Per Engdahl, Nysvenska rörelsens grundare och Kamprads gamle vän.

Kan då denna trio lastas för sina brun-svarta rötter, det var ju inte de som var nazister? Billy är en bokhylla och kan således svårligen ta avstånd från varken sitt eller Kamprads förflutna. När Expressen 1994 upptäckte att IKEA-grundaren varit medlem i Hitlers svenska fan-club, körde Kamprad en "Rosengrenare" och menade att han inte förstod att rörelsen innehöll nazistiska element – det var något som han upptäckte först senare.

Åsa-Nisse finns inte på riktigt (det är en seriefigur) och har något svårt att på egen hand deltaga i den offentliga debatten. Ett uttalande från Åsa-Nisse skulle sannolikt kritiseras för att det inte lät som att han menade vad han sade, utan att någon PR-konsult hade lagt orden i hans mun...?

Men, Silvia är ju i princip en riktig person och borde väl kunna ta bladet från munnen? Hovet anser dock att det inte finns någon anledning att kommentera något som hände innan Silvia föddes, utan att man helt enkelt kan låta det bladet i historieboken vara ovänt. Något tydligt avstånd från faderns politiska ställningstagande och/eller opportunistiska agerande delges inte, även om man meddelar att "självklart beklagar Drottningen att hennes far blev medlem 1934 i det Nationalsocialistiska partiet."

Lika självklart som huvudpersonernas taffliga försök att fjärma sig från nazismens historiska och nutida gärningar, ledde avslöjandena (som samtliga låg flera år tillbaka i tiden) till en upphetsad debatt med de obligatoriska jämförelserna mellan nazistiska och stalinistiska massmord. Rikard Ulvshammar tycker att det gör väl inget att Cederholm var nazist eftersom "det finns en massa kommunister som också skrivit böcker", vilket bemöts av signaturen humm med följande uttalande: "Att jämföra nazism med kommunism är bara okunnigt. Kommer själv från ett östeuropeisk land. Tråkigt och trist kan det ha varit ibland, men systematiskt mördande är något helt annat."

Hur någon ens kan komma på tanken att försvara, eller åtminstone förringa, Hitler-tysklands judeutrotning genom att hänvisa till att det "minsann dog fler i de sovjetiska utrensningarna" är minst sagt förbluffande. Hittills har dock ingen försvarat folkmordet i Darfur med att "de hade ju ihjäl folk i Rwanda också"...
Nyheten om Åsa-Nasses arvssynd uppskattas inte i Vetlanda kommun. Planer på att, i svallvågorna efter den nyligen släppta "Wälkom to Knohult"-filmen, mjölka turister i ett "Åsa-Nisse-land" får nog revideras. Vetlanda-borna har kastat avundsjuka blickar på Vimmerbys Astrid Lindgrens värld, men de associationer som Stig Cederholms värld skulle ge, torde inte locka så många barnfamiljer...

När Katarina Forsberg, kommunikationsstrateg på Vetlanda kommun, konfronteras med Cederholms meriter, säger hon: "Om det är sant så är det inte roligt, men jag uppfattar inte Åsa-Nisse som nazist" och tillägger för säkerhets skull: " Nazism är inget som vi står för i Vetlanda kommun." Se där, ja!

Fotnot:
Begreppet "Rosengrenare" härstammar från Björn Rosengrens besök på Tabu, som bortförklarades med att han inte förstod att det var en porrklubb. Personalen vara bara lite annorlunda klädda och dessutom immade glasögonen igen...

Även andra fackpampar har försökt rättfärdiga porrklubbsbesök med att de inte förstod var de var, bl.a. när ledningen för Metalls avdelning 112 i Trollhättan hade fört den fackliga kampen genom att gå på porrklubb, dricka sprit och köpa sexleksaker för medlemmarnas pengar.

I ärlighetens namn ska det understrykas att sexleksakerna inte var till gubbarna själv. Dåvarande kassören berättar: "Det var skojpresenter till våra kvinnliga medarbetare. De hade börjat känna sig lite åsidosatta när vi skrönade om våra resor och ville kanske känna att de var med på ett hörn. Så vi gick till affären och köpte var sin löspenis." Jämställdhet när den är som bäst! Kan förresten den här historien ha något samband med näringsministerns avoga inställning till att ekonomiskt stödja SAAB-fabriken i Trollhättan?
Bild från Nyheter24.se

Fotnot 2:  Apropå gamla nazister, så har den s.k. bloggaren Kissie (eller stavas det som det låter?) i sin egen självupptagenhet hotat en reporter med stryk om denne inte tog bort en artikel som handlade om hennes och hennes brors utdelning av klistermärken för Nationalsocialistisk front. Lyssna gärna på det inspelade samtalet och upplev de blandade känslorna av stor humor, förfäran över vilka förebilder våra ungdomar har samt den unkna känslan av löss i flaggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar