Sidor

2011-06-14

Dåliga nyheter är goda nyheter!

Vad är en nyhet? Eller snarare: vad är det som gör att något betraktas som en nyhet?

Enligt Wikipedia är en nyhet en "aktuell, intressant händelse", medan Nationalencyklopedin beskriver det som "något betydelsefullt som tidigare varit okänt: en händelse, en process eller ett tillstånd". Det finns en intressant (betydelsefull?) nyansskillnad mellan de bägge definitionerna: "betydelsefull" respektive "intressant". Kan det måhända påverka nyhetsvärderingen om man använder urvalskriteriet betydelsefull eller intressant? Vilken definition verkar det troligast att kvällspressen brukar utgå från?

Av allt som händer och sker under en dag, kommer således det som bedöms vara betydelsefullt - eller åtminstone intressant - att bli en nyhet. En följd av detta torde bli att nyhetsflödet därmed återspeglar tiden, tingens ordning och det samhälle vi lever i. På så sätt kan dåliga och dystra nyheter egentligen vara goda nyheter. Förvirrande? Låt oss ta några exempel:

Exempel 1: "Treåringar åt knark på lekplatsen"
I detta exempel är nog inte nyheten (d.v.s. det intressanta) att treåringarna åt knark på lekplatsen, utan blott det faktum att de åt knark. Att treåringar som äter knark betraktas som en nyhet måste betraktas som goda nyheter, eftersom detta antyder att det inträffade är något utöver det vanliga (d.v.s. intressant/betydelsefullt). Visst är det glädjande?! Om nyheten hade varit det motsatta - att några barn inte åt knark, eller i alla fall inte på lekplatsen - så hade ju det gett en betydligt mörkare bild av vårt samtid.

Nyheten är inte (trots rubrikens utformning) att det är livsfarligt att ringa larmsamtal, utan att en kvinna dog efter lång väntan på ambulans.

På senare tid har det förekommit intensiv mediarapportering (hade det handlat om hovet hade det nog kallats "drev") om tillfällen då folk som behövt ambulans inte fått det eller att den kommit för sent. Det har alltså betraktats som en nyhet att ambulans inte dykt upp när det behövts, vilket onekligen måste betraktas som något positivt! Den motsatta nyheten - "Ambulansen kom, räddade liv" - hade tytt på en avsevärt mindre effektiv samhällsservice än vad vi vi är vana vid. Kajans och SOS Alarms slogan hade då kanske istället varit "112 - Lätt att slå, Ambulans - Svår att få".

Mediarapporteringen i det här fallet kan för den oinvigde uppfattas som att det råder en utpräglad "förrådsmentalitet" bland operatörerna på SOS Alarm ("Jodå, vi har en ambulans, men den kan vi inte skicka - det kan ju komma någon som behöver den...!").

Att det sker misstag och felbedömningar är i själva verket ett mycket sällsynt undantag (d.v.s. en nyhet); av den miljon ambulansärenden SOS Alarm hanterar varje år, leder endast ca 0,0015% till en anmälan. Normalbilden är således att, som Bo & Holger "sjöng" redan 1982: Ambulansen kommer, vilket den även gjorde när mammorna till de knarkande barnen (i exempel 1, ovan) ringde 112!

Fotnot: Bo & Holger var en garage-punkig avant-garde/experiment-synthpop-duo från Klippan. Kvaliteten på sångprestationen kan kanske vara en ledtråd till varför de valde just denna musikstil...?

1 kommentar:

  1. God nyhet - Dålig nyhet - Ny Dålighet - Het Godhet - Gud Nyhat - .........

    I det, av Er beskrivna, vortex ökar de dubbla, trippla och inte sällan kvadruppla tolkningarna om vad som egentligen är gott och vad som helst borde förkastas, gömmas och glommas bort när man utvecklar Edert resonemang till att omfatta hur nämnda nyheter tas emot. På platsen för den egna lönetjänsten är tystnaden mer kompakt än någonsin om hur verksamheten skall komma att ominriktas efter att nedläggningensbeslutets slöja, i elfte timman, lyftes från våra krumma ryggar.
    En god nyhet, i meningen en tydlig och direkt styrning om hur ansvariga skulle agera med enkla och klara riktlinjer och avgränsningar, har kommit att störa den egna uppfattningen om tingens ordning. Hur skall ansvariga göra nu? Än så länge ingenting! Dystert anas handlingsplanen "Om vi alla sätter oss under varsin filt, tillräckligt länge så försvinner nog den obehagliga situationen av sig självt"!

    Men icke en enda av dessa dystra tankar kan rubba mitt nu betydligt gladare sinnelag! Bo & Holger! Likt ett musikaliskt, nåja.., skri från vildmarken återförde dessa rock-apostlar mig till en tid då inget var omöjligt, framtiden såg ljus ut, vi hade tre bataljoner, pappa ännu inte var den som hade familjens största byst! Kort sagt en tid då vi fortfarande hade huvuddelen av vår framtid framför oss!

    SvaraRadera