Sidor

2011-04-13

Gör det ont när knoppar brister?

Att det gör ont när kroppar brister har jag egen erfarenhet av. Min sargade kropp bär spår från i stort sett varje kontinent jag besökt, senast efter att ett belgiskt marmorhandfat oprovocerat anföll mig under pågående tvagning av fötter. Nu var det inte gamla krigsskador jag skulle skriva om, även om mitt möte med sjukvården i centralafrika nog skulle kunna fås att låta dramatiskt med hjälp av någon enstaka överdrift. Nej, det är VÅREN som skall hälsas välkommen!

Jag hade förra veckan förmånen att få möta våren i Paris - 23 grader och sol, myllrande uteserveringar, prunkande rabatter och uteliggare utan täckjacka - och efter hemkomsten till Skåne kunde jag konstatera att även hembygden bjöd på vårkänslor. Jag vill inte gå så långt som att påstå att hushållsarbete är särskilt stimulerande, men säsongens första hängning av tvätt utomhus är något speciellt. Värme, en sval bris och blå himmel ger både energi och en känsla av harmoni som sannolikt förlänger livet med flera dagar.

Inte nog med det; dessutom beslutade regeringen i veckan att Försvarsmakten inte får lägga ned stridsledningscentralen i Hästveda, något som värmer lika mycket som vårsolen. Varför? För att den oinvigde ska förstå just denna känsla, krävs det en kort bakgrundsbeskrivning:

För några år sedan (2007-2008) lät sig Försvarsmaktsledningen (FML) luras att tro att det gick att spara ca 3 miljarder genom att:
  • lägga ner en väl fungerande skyddad anläggning som kostade mindre än 8 miljoner per år (el, underhåll, driftspersonal o.s.v.),
  • bygga en ny anläggning på annan plats (oskyddad, ovan jord) och flytta verksamheten dit.
Beslutet varken dokumenterades eller delgavs på annat sätt än genom en enda diskret mening i Försvarsmaktens s.k. Utvecklingsplan (FMUP). Vid detta tillfälle (mars 2008) angavs det att Hästvedaberget skulle avvecklas senast 2012, och vid något tillfälle var det redan 2009 som gällde (då påstod man att den nya anläggningen skulle vara klar redan året efter "beslutet", trots att processen för luftvärdighetsgodkännande normalt tar minst 5 år). Efter hand som insikten om svårigheterna ökade flyttades dock den avsedda stängningen framåt i tiden.

Detta kan väl inte vara hela sanningen? Med en enkel överslagsräkning blir ju resultatet att det skulle tagit mer än 300 år att spara de där 3 miljarderna - under förutsättning att den nya lokalen var gratis och att det inte kostade något att avveckla Hästvedaberget... Visst låter det orimligt, men i själva verket var det värre än så!

Avseende den nya lokalen, så visade sig att man hade tänkt hyra en fastighet, lokaliserad utanför Enköpings garnisons trygga staket, med avsikt att försöka köpa den i ett senare skede - efter att först ha investerat fast sig i sagda byggnad - d.v.s. under förhållanden som måste beskrivas som "säljarens marknad". Hyran för den nya lokalen var dessutom drygt fem gånger dyrare än kostnaden för Hästvedaberget, och även om den köptes hade kvadratmeterkostnaden blivit 3-6 gånger så hög. Smalare men vassare? Nja, snarare trängre och dyrare... De utlovade miljarderna i besparing verkar redan nu ha varit något förhastade, men bara vänta. Det blir värre!

Avseende avvecklingskostnader, dök det upp tvenne farthinder; för det första visade det sig att Hästvedaberget innehöll både teknik och personal som måste finnas kvar i området, varför det skulle krävas ny- eller tillbyggnad av ett antal mindre anläggningar i regionen. Kostnad? Ett minst tvåsiffrigt antal miljoner, vilket således är något dyrare än gratis. För det andra visade det sig att avveckling av själva bergrummet skulle kosta ungefär lika mycket som 75 års drift av anläggningen - så även om den nya lokalen hade varit gratis hade det således tagit närmare 400 år innan de utlovade besparingarna hade funnits på kontot.

Inte nog med detta, man tänkte sig också att: 
  • avveckla det befintliga stridsledningssystemet (som togs i drift någon månad innan "beskedet" om avveckling),
  • ersätta detta genom att köpa något nytt (oklart vad, men prislappen bedömdes av sakkunniga ligga på 5 miljarder, utöver de 5 miljarder som redan kastats i NBF-sjön).
Förvånansvärt nog hade varken de som initierade eller de som fattade beslutet någon konkret uppfattning om vad det nya systemet egentligen skulle åstadkomma, varför ett något seriösare målsättningsarbete sattes igång - ett år efter att beslutet delgivits! Detta arbete gav inledningsvis resultatet att begreppet Gemensam Ledningscentral/Lägescentral (GLC) ersattes av Gemensam Lägesinformation (GLI), eftersom det var informationen som var det centrala, inte centralen... Dessutom visade det sig (ca maj 2009) att en förutsättning för verksamhetens bedrivande - om planen skulle kunna genomföras - var att ytterligare en ny anläggning byggdes, samt att Hästveda fanns kvar. Den utlovade koncentreringen av stridsledning och luftbevakning skulle således resultera i fler verksamhetsorter, inte färre! Slutsats? Avvecklingstidpunkten flyttades fram ytterligare, den här gången till 2014-12-31, d.v.s. 7 år efter "beslutet"!

De snabba besparingarna tycktes allt mer illusoriska, och vid det här tillfället kan det inte ha varit något annat än prestige som drev FML att envist stå (någorlunda) fast vid sitt beslut. Jag undrar om inte senareläggningen dessutom bottnade i en förhoppning om att hinna byta befattning innan planen slutligen skulle möta verkligheten och därmed själv slippa att hantera konsekvenserna? Tack och lov hade regeringen det mod och den förmåga som FML saknade; modet att bortse från prestige, förmågan att genomskåda powerpoint-baserade drömmar och insikten att verkligheten måste accepteras - den går inte att avgränsa bort.

Tragiskt nog verkar FM inte särskilt tacksamma över att regeringen räddat dem från att begå ett irreparabelt misstag; generalen Brännström fortsätter att hävda att "Försvarsmaktens inriktning har varit att koncentrera verksamheten" (trots att planen innebar verksamhet på fler orter) och att "regeringens beslut [innebär] en ökad kostnad" (trots att inte ens förespråkarnas mest fantasifulla glädjekalkyl utlovade några substantiella besparingar). Det tycks mig som att Brännström antingen bör byta rådgivare eller jobb. Kanske kommer söndagens Dokument Inifrån (där FM användning av konsulter granskas) leda till att någon befattning på Högkvarteret plötsligt blir vakant?


Avslutningsvis konstateras att ett antal knoppar måste ha brustit för att envisas med att försöka genomföra detta vansinnesprojekt. Undrar om det gjorde ont?

5 kommentarer:

  1. Bäste Humble!
    Knappast något glädjer mig mer än att se att ni återvänt till Hemlandets trygga famn. Tillfredsställelsen och glädjen, i och med regeringsbeslut 5 innebörd, är stor hos alla inblandade. Enda smolket i denna bägare av lycka är nu oron över hur många knoppar som skall brista på vägen tillbaka till full rationalitet och effektivitet!?

    SvaraRadera
  2. Detta är inte EN persons ansvar, det finns en ganska stor klick officerer som haft kleptomanfingrarna låångt ned i syltburken.

    Jag hoppas, troligtvis förgäves, på en utrensning bland "ledarskapet" samt en ny lära: "ansvarstagande".

    "ÖRA" låter bra, men det vore bra om den även gäller uppåt.

    SvaraRadera
  3. Magnus Redin2011-04-15 22:59

    Undrar hur många nästan lika dåliga beslut som har genomdrivits för att skapa "förändring" som någon drar nytta av på bekostnad av förmåga och spräckta budgetar?

    SvaraRadera
  4. Kommer mig väl ihåg någon handläggare som pratade om 150 år avskrivning och minsann uttryckte sig "Prod kommer alltid finnas kvar". Det där tål att seminariehandla.

    SvaraRadera
  5. Från Dokument inifråns hemsida: http://svt.se/2.149972/1.2390572/nar_konsulterna_tar_befalet.

    När konsulterna tar befälet

    En av Sveriges absolut högsta militärer slutar inom försvaret. Hans nästa jobb i ett privat konsultföretag skakar om säkerhetstjänsten som försöker placera en spion inne i företaget. I dokumentären "När konsulterna tar befälet" granskas försvarets komplicerade förhållande till konsultbolagen.

    Det moderna högteknologiska försvaret har blivit en guldgruva för konsulter. Nya avancerade system födde en marknad värd åtskilliga miljarder per år för olika sorters konsultföretag.

    Samtidigt har officerare med attraktiva kunskaper och rätt kontakter blivit värdefulla värvningsobjekt för konsultbolagen. Konsultföretagen fylls av före detta officerare medan försvaret fylls av konsulter. Har försvarsmakten kontroll över utvecklingen?

    Ett program av Peter Andersson från 2011.

    Sändningstider: När konsulterna tar befälet
    SVT2 Söndag 17 apr 2011 kl 20.00
    SVT2 Torsdag 21 apr 2011 kl 16.40
    SVT2 Lördag 23 apr 2011 kl 14.05

    Kolla in trailern, rena dynamiten.

    SvaraRadera