Sidor

2011-04-17

Vem ska hjälpa Babylon?

"Would You Buy a Used Car From This Man?" Den retoriska frågan handlade (troligen) ursprungligen om Richard Nixon och formulerades antingen av journalisten Noel Parmentel eller av komikern Mort Sahl. Vad som däremot inte är omtvistat är att citatet blev känt tillsammans med en inte särskilt insmickrande bild av Nixon, där dennes skäggstubb fick honom att  framstå som en korsning av en mafioso och en simpel bedragare. Frasen har med tiden närmast blivit ett talesätt och kommit att betyda "jag litar inte på den här mannen, och det borde inte du heller göra".

Nu är det troligen inte kvinnan på bilden (nedan) som är Babylon, men hur pålitlig hon än ser ut skulle jag ändå rekommendera er att överväga någon annan tjänst om ni behöver hjälp. I det här fallet finns nämligen "skäggstubben" inte i ansiktet utan i själva annonstexten. Frågan är bara om misstaget beror på bristande kunskaper i  "staving" eller om det är korrekturläsningen som inte är korrekt...?



Fotnot:
Mort Sahl kan närmast beskrivas som 1950-60-talens motsvarighet till ståupp-komiker och skrev vid ett antal tillfällen skämt till John F. Kennedys tal. Han var den förste komikern som gav ut en live-skiva och var även banbrytande genom att använda aktuella tidningsrubriker som utgångspunkt för sina monologer, snarare än klassiska "one-liners". När JFK blev president var det dock denne som blev måltavla för Sahls giftiga penna och vassa tunga. Ed Sullivan vägrade låta Sahl berätta Kennedy-skämt i The Ed Sullivan Show, vilket ledde till att han allt mera sällan syntes på TV. När han senare anslöt sig till Jim Garrisons jakt efter sanningen om mordet på JFK (minns ni filmen JFK med Kevin Costner i huvudrollen?) och maniskt kritiserade Warren-kommissionens rapport blev han i praktiken svartlistad och hans föreställningar avbokades.

Skönt att obekväma sanningar inte längre censureras eller hemligstämplas, eller...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar