Sidor

2009-11-13

Paraskavedekatriafobi

Gammalt skrock är bara trams, eller...?

Rubriken "Paraskavedekatriafobi" är inte ett resultat av att jag råkade somna med pannan på tangentbordet. Paraskavedekatriafobi låter som rena grekiskan - och det är det. Uttrycket betyder fobi för fredagen den trettonde och kommer från grekiskans Παρασκευή/paraskeví (fredag), δεκατρείς/dekatreís (tretton) och φοβία/fobi (rädsla).

Nog med meningslös information från min inneboende messerschmitt och över till kärnfrågan: är fobin för fredagar som råkar infalla den 13:e bara trams, eller borde vi alla hålla oss under täcket (utom händerna, då) och darra av skräck för vad som komma skall?

Skulle inte någon kunna kartlägga antal olyckor och med statistikens hjälp ge svar på detta existensiella problem? Jo, det skulle någon, och inte vem som helst utan självaste Räddningsverket! Man granskade redan för några år sedan befintlig statstik för perioden 1997-2006 avseende räddningsinsatser och antal som vårdats på sjukhus (p.g.a. olycksfall). Resultatet? Jo, man kommer fram följande slutsats: "Du behöver absolut inte vara mer rädd att det ska hända dig en allvarligare olycka på fredagen den 13:e än vilken annan fredag som helst."

Statistiken visar således att fredagar den 13:e i verkligheten (d.v.s. i statistiken) har ett oförtjänt dåligt rykte; det inträffar färre bränder och påtagligt färre trafikolyckor och stormar just dessa dagar. Visst känns det tryggt att våra myndigheter inte bara rycker in när det händer någonting, utan även fungerar som en ställföreträdande moder som ömt klappar oss på fontanellen och lugnande förklarar "Det finns inga monster under sängen"!

Å andra sidan... När man tänker efter leder ovanstående till två reflektioner:
- Räddningsverket säger att vi inte behöver vara mer rädda när det är fredag den 13:e. Ska man tolka det som att vi borde vara rädda generellt, men bara lite mindre ibland?
- Hade det då inte varit bättre om vi kunde vandra omkring alldeles sorgfria och harmoniska alla dagar utom när det är fredag den trettonde? Jämt sorglös istället för jämna plågor, med andra ord!
- - - -


Fotnot 1: Myndigheterna Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar upphörde vid årsskiftet och har ersatts av den - i detta sammanhang mer passande benämnda - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Fotnot 2: Statistik i all ära, för säkerhets skull stannar jag hemma denna dag - skyller på halsont och sträcker ut mig i soffan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar