Sidor

2011-01-31

En smal sak - Om platta paket och tjocka sedelbuntar

Per-Albin byggde folkhemmet, Ingvar Kamprad möblerade det och Janne Josefsson smygfilmade det.
Ingen lär väl ha missat att SVT:s Uppdrag Granskning har avslöjat att Ingvar Kamprad har tryggat sin ålderdom genom att gömma undan cirka 100 miljarder i en "topphemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein". Man har dock missat den kanske mest intressanta frågan; är det även där han har gömt de saknade skruvarna till min Billy-hylla?

Den konspiratoriskt lagde hävdar med bestämdhet att det inte är något misstag när det saknas något i ett platt IKEA-paket. Kan man tjäna miljarder på att sälja korv med bröd för 5 kronor styck, är det väl inte orimligt att anta att en missad träplugg i var tredje paket så småningom kan bli en rejäl slant. Det sägs ju att det inte är på de stora inkomsterna man blir rik, utan på de små utgifterna...

I det småländska kynnet är livet inte bara pengar, det är ränta också - och räntan blir större om man inte slösar pengar i onödan. Enligt en av Kamprads tidigare assistenter är det "en dödssynd" inom IKEA att betala mer än man absolut måste. Mot bakgrund av detta känns det helt naturligt att ordföranden i IKEA:s moderbolag, Göran Grosskopf (jodå, han heter faktiskt så), är före detta skatteprofessor. På hans meritlista saknas tidigare kunskap om möbelhandel, vilket måhända uppvägs av att han har varit rådgivare åt en annan folkhemsbyggare: Rysslands president Putin. När får vi se bokföringspaketet Vladimir i IKEA-katalogen?

Bild från http://www.canarypete.be/

1 kommentar:

  1. Göran Grosskopf, är han kompis med Kurt Kleinbein?

    SvaraRadera