Sidor

2011-01-27

Borta bra, hemma fest

Rubriken ovan är stulen från lokaltidningen Östermalmsnytt (upplaga: 40.700, distributionsområde: gissa). Att jag så oförblommerat lånar rubriken beror på att jag även tänkte sno friskt av den därtill hörande "artikeln". Ibland överträffar verkligheten dikten och i det här fallet får texten tala för sig själv, om än med några små kommentarer insprängda mellan de fullständigt autentiska citaten:
När tunnelbanan står stilla, minusgraderna minimerar kötålamodet och istappar hotar salongsberusade stockholmare till livet finns bara en vettig lösning inför helgen - hemmafest. Men hemma är inte krogen och andra regler gäller. Vi ger dig alla do's and don'ts.
Bara en vettig lösning? Hemma är alltså inte krogen... vilket innebär att det är andra regler som gäller?

Efter denna smaskiga ingress ges läsaren konkreta tips om hur man beter sig när man "går på hemmafest" respektive när man "fixar hemmafest". För den presumtive hemmafestgästen ges tips avseende Spotifyhyfs ("Här är regeln därför stenhård: man får queua men inte byta") och huruvida man får ta med sig kompisar ("Här gäller det att vara lyhörd. Bor värden i en etta med  kokvrå finns uppenbara problem med extra gäster").

Ska man komma i tid eller ej? Svaret ges med bestämdhet: "Punktlighet är en dygd i de flesta fall, så icke här" eftersom man då kan riskera att möta en "dammsugande värd i mjukisbyxor". Tydligen är det dessutom så att "komma alltför sent är inte heller riktigt okej" eftersom det "lätt skapar dålig stämning". Man ska således inte komma för tidigt och inte för sent. Rätt ankomsttid enligt den korrekta hemmafestetiketten beskrivs enligt följande: "En halvtimme till en timme efter utsatt klockslag känns lagom." Man får kanske hoppas att det inte bjuds på varm mat?

Ska man ta med en present? Svaret anges stå "i direkt relation till gästens ålder", vilket utvecklas enligt följande:
Om du är 17 räcker det med ett sexpack folköl till husbehov, börjar du närma dig de trettio kan det vara värt att fundera på att ta med en flaska vin. Är hemmafesten av födelsedagskaraktär är present alltid obligatoriskt, oavsett vad födelsedagsbarnet har uppgett vid inbjudan.
Tänk, jag trodde det var 18-årsgräns för att köpa folköl - och borde inte även värdens ålder vara en parameter att ta hänsyn till? En sexpack folköl innehåller motsvarande 10,5 centiliter ren alkohol - är det lagom för "husbehov"? Räcker det att "fundera på att ta med en flaska vin" när man blir lite äldre? Artikeln ger tyvärr inga svar på hur man beter sig när man inte längre närmar sig 30 utan har passerat. Kan det vara så att vid 30 bör man sluta fundera, göra slag i saken och verkligen ta med sig en flaska vin?

För hemmafestfixaren ges anvisningar endast på två områden:
Trapplappen! Att ha fest hemma är förstås en rättighet i både bostadsrätt och hyresrätt. Hur mycket hänsyn man måste ta till mindre festsugna grannar beror på hur lyhört man bor och på grannars tålighet, men oavsett antalet surgubbar i huset hör det till god ton att sätta upp en lapp i trapphuset och förvarna. [...] kanske ... göra som en vän inför sin flyttfest i höstas och sätta upp små påsar med öronproppar bredvid lappen på föreningens anslagstavla.

Vad ska jag bjuda på? Här är regeln enkel: någonting bjuder man på. Vill man ordna en spritbuffé som räcker hela kvällen eller göra en Ove och ställa fram ett paket salta pinnar är däremot frivilltigt.
Det är således antingen spritbuffé eller salta pinnar som gäller. Blir inte det som kaffe utan grädde, eller grädde utan kaffe? Tydligen kallas det att "göra en Ove" när man bara bjuder på salta pinnar. Vem är denne Ove; är han månne en surgubbe? Vad kallas det när man bjuder på spritbuffé - göra en Christer P? Ska man tolka det som att "god ton på Östermalm" är begränsat till att förvarna och dela ut hörselproppar - och sedan festa loss till spritbuffén eller de salta pinnarna tar slut? 

Avslutande reflektioner:
- När det aktuella numret av Östermalmsnytt färdigställdes får man anta att ett visst urval avseende innehållet gjordes. Vad handlade de artiklar om, som valdes bort för att ge plats åt detta journalistiska mästerverk?
- Mot bakgrund av den bild av vad som anses vara "normalt" som antyds mellan raderna i den ovan citerade artikeln; är det konstigt att man kan uppleva en viss känsla av kulturkrock vid vistelse i människobyn?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar