Sidor

2010-04-30

Sätt in militär!

SVT sänder på söndag dokumentären Vargkriget, som berättar om en vargjägarliga som systematiskt bedriver illegal jakt på varg. Upprörande? Ja, om man lyssnar noga kan följande konstateras:
- Ligan bedriver olaglig jakt, med olagliga metoder, och har redan skjutit flera vargar
- deras målsättning är att fullständigt utrota vargen
- varannan naturbevakare/tjänsteman som arbetar med rovdjur (i de fem län, där licensjakt på varg är tillåten) har utsatts för mordhot eller andra hot och trakasserier
- de som försöker stoppa dem kommer enligt ligans företrädare ”råka ut för samma behandling som vargen” (menar de förgiftat kött, fällor eller utrotning?)
- slutligen – måhända uppenbart, men det förtjänar att påpekas – de är beväpnade (t.ex. avsågade älgstudsare)


Om vi översätter ovanstående till klarspråk, måste man konstatera att det handlar om en militant grupp, utan respekt för demokratiska beslut, som med vapen i hand avser genomdriva sin egen uppfattning och som uttryckligen hotar att avrätta den som försöker hindra dem. Eftersom det inte kan röra sig om ekonomisk vinning som driver dem – staten ersätter vargskadad boskap – är det således att betrakta som en ideologiskt motiverad rörelse, låt vara med inslag av en närmast religiös övertygelse om vargen som roten till allt ont här i världen.

Antidemokratiska rörelser (oavsett om de påstår sig vara ideologiskt eller religiöst motiverade) som använder vapen, våld och olagliga metoder i allmänhet brukar annars kallas för terrorister – och man bör kalla saker vid dess rätta namn, oavsett hur bleka terroristerna är i hy eller begåvning.

Det finns således legala skäl (enligt Lag 2006:343 om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning) att använda militär personal för att bekämpa dessa verkliga terrorister. Motivet i det här fallet torde vara större än för den annars för tillfället största planerade militära insatsen; att likt skyltdockor forma en allé av 6000 uniformer i Stockholm den 19 juni…

Apropå 6000, så är det exakt samma antal soldater som Louisianas gruvernör vill sätta in för att hantera oljeläckaget från Mexikanska golfen. Mer pang för pengarna? 

8 kommentarer:

  1. Huvudet på spiken bleka i både hy och förstånd :))är själv både glesbygdsbo, jägare och har djur men ser ingen anledning till att hata vargen för d. Jag ser det här obegripligt fanatiska hatet mot vargen och övriga rovdjur omkring mig nästan dagligen :( det är ingenting annat än ideologi som man försöker driva igenom med vapen i hand. Sätt in militär låter som en lämplig lösning!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med skribenten och personen som skrev kommentaren "Huvudet på spiken bleka i både hy och förstånd....".

    PS. Man vågar inte kommentera annat än anonymt i denna fråga pga rädsla för eventuella repressalier ifrån denna djupt störda grupp. (likheterna med islamiska militanter är skrämmande stora)

    SvaraRadera
  3. Det där är för komplicerat för den svenska polisen/militären.

    SvaraRadera
  4. Bra talat (skrivet)! Hur kan det accepteras i några sammanhang att terrorister av det här slaget får härja fritt? Är också jag jägare, dock helt utan vilja att vare sig jaga eller utrota vargen. Blir beklämd av att de argument dessa fanatiska bondlurkar bygger sin verksamhet många gånger endast går att hämta ur sagornas värld. Det påstås bl.a. att folk inte vågar gå ut av rädsla för vargen. Den som har någon som helst kunskap om vargen vet att den är skyggare än de flesta djur i Sverige. Det är troligare att träffa på järv eller björn än det är att "drabbas" av varg i villakvarteren...

    SvaraRadera
  5. Det här är inte jägare. Antagligen ett utspel från vargkramare som vill smutskasta jägarkåren. Där är den militanta grenen i den här debatten. Bluff Hela Skiten!!!!

    SvaraRadera
  6. Avsågade Älgstudsare!!!! Ta mej i arslet!!! Vilken jägare sågar av älgstudsarn!!! Djurrätts alliansen kanske?????

    SvaraRadera
  7. In med livgardet, militär, djurrättsaktivister, polisen, jag och alla frivilliga med mig!
    Om polis och militär står för vapen så kan vi andra riva ev. fångst-kojor!
    Något bilmärke som ställer upp med jeepar i syftet?.....

    SvaraRadera
  8. Bor i ett vargrevir och respekterar detta ståtliga, vackra djur men skulle aldrig våga berätta om vad jag hört ang. vargen från vissa jägare här i trakten. De uppträder väldigt hotfullt och tolererar inte andras åsikter.
    Denna situation i Sverige liknar maffian i Italien.

    SvaraRadera