Sidor

2010-04-13

V och fasa!

Opinionsundersökningsföretaget Ipsos har på uppdrag av Thompson Reuters News Service frågat drygt 24000 personer i 22 länder huruvida de tror att "alien beings have come to earth and walk amongst us in our communities disguised as us". Den omedelbara frågan måste bli: VARFÖR ???? Kan det bero på att det nu har gjorts en remake av 80-talsklassikern V?

Resultatet av undersökningen? En femtedel av befolkningen i de utvalda länderna tror inte bara att rymdvarelser finns, utan att de - likt Fantomen - går omkring på gatorna, förklädda till vanliga människor. Vanföreställningen är vanligast i Indien (45%) och Kina (42%) medan Sverige tillsammans med Belgien och Holland finns i botten på listan, där endast 8% uppgett att de har alldeles för livlig fantasi.

Att Japan kommer på tredjeplats (29%) får anses vara föga förvånande mot bakgrund av att den japanska premiärministerns fru, Miyuki Hatoyama, har berättat att hon har blivit bortförd av rymdvarelser och att hennes ande åkt till Venus i ett trekantigt UFO. Knasigt? Nej, inte jämfört med att hon även påstår att hon i ett tidigare liv var kompis med Tom Cruise och att både hon och hennes make får sin energi genom att äta sol... Apropå att äta, så har Miyuki även gett ut en kokbok - undrar hur många av recepten som innehåller svamp? Parallellt med detta framstår det faktum att vissa japaner kallar sin premiärminister "the Alien", enligt uppgift på grund av hans stora ögon, i ett helt annat ljus...

Som av en händelse är nämnde Tom Cruise medlem i Scientologikyrkan, vars tro officiellt baseras på att jorden invaderades av aliens för flera miljoner år sedan (inofficiellt handlar sektens credo huvudsakligen om att "ju mer pengar man kan lura av folk, desto bättre").
 
Att Italien är den västerländska nation som hamnar högst på listan (femte plats med 25%)  är kanske naturligt. Om man lever i ett samhälle där Silvio Berlusconi är premiärminister, kan nog alien-teorin framstå som en rimlig förklaring...

USA placerar sig på sjätte plats med 24% dårfinkar, vilket är nästan exakt lika stor andel av befolkningen som röstade på George W Bush i förrförra presidentvalet. En slump?  

En övergripande analys av undersökningen antyder att män i genomsnitt är mer korkade än kvinnor och att ju äldre man blir, desto klokare blir man. Överraskande? Det är vidare så att den som inte är gift är aningen mer benägen att tro att det finns rymdvarelser på jorden. Beror det på att den som tror på aliens inte vågar gifta sig (den potentielle maken/makan kan ju vara ET:s kusin) eller är det för att UFO-entusiasternas nattmössa av aluminiumfolie bidrar till att färre vill gifta sig med dem? 
 
En ytterligare (naturlig?) följdfråga för den kritiske och självständigt tänkande världsmedborgaren är: hur har undersökningen gjorts? Slumpmässigt och representativt urval? Nja, Ipsos har använt sin Online Survey Panel som bygger på att den som vill anmäler sig till deras pool av respondenter. Detta ger å ena sidan fördelen att Ipsos på papperet (d.v.s. i datorn) kan få ett urval som är representativt, men å andra sidan så kan den som anmäler sig obehindrat ljuga om vilket land de bor i, ålder, kön, inkomst, utbildning o.s.v. Förutsatt att tillräckligt få förskönar eller fabricerar ett alltför väsensskilt alter ego, återstår dock den lilla begränsingen att det endast är de som har tillgång till intenet och som gillar enkätundersökningar som anmäler sig. Att reliabiliteten (och därmed validiteten) kan ifrågasättas torde vara uppenbart, och - handen på hjärtat - hur frestande hade det inte varit att för skojs skull svara JA på en dylik fråga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar