Sidor

2010-04-21

Vifta på hunden

Vatikanen har uppenbarligen sett filmen "Wag the Dog" och låtit sig inspireras, dock (än så länge) inte till att fabricera nyheter, utan man nöjer sig med att återuppliva gamla.

I det här fallet basuneras det ut att man förlåtit Beatles för det klassiska uttalandet "We're more popular than Jesus". Denna absolution offentliggjordes dock redan i november 2008, något som trogna läsare av Skruv och mutter säkert känner igen (kom ihåg var ni läste det först, eller i alla fall näst först...).

Nu var i och för sig John Lennons uttalande taget ur sitt sammanhang; läser man hela intervjun från 1966 står det klart att vad Lennon egentligen pratade om var att kristendomen var på tillbakagång och att han trodde att den, precis som rock'n'roll, på sikt skulle försvinna ("Christianity will go. It will vanish and shrink") och man anar att han anser att det främst beror på kyrkan, inte på religionen ("Jesus was all right but [...] It's them twisting it that ruins it for me").

Nu kan det tyckas långsint och långsamt att vänta drygt 40 år med att förlåta ett uttalande av en enkel arbetargrabb från Liverpool, men motivet är sannolikt något annat än empatisk eftertanke.

I filmen duperas media att tro att det är i krig i Albanien, allt i syfte att stjäla uppmärksamheten från att presidenten ertappats i en allt för närgången situation med en alldeles för ung flickscout. Parallellen känns uppenbar: Vatikanen försöker dölja avslöjanden om sexuella övergrepp på barn genom att spela ut (!) Beatles. Ursäkten känns dock lite halvhjärtad - Beatles beskrivs i förbifarten som knarkande satanister - det är bara för deras "beautiful melodies" som Vatikanen accepterar deras syndfulla förflutna. Om detta resonemang är konsekvent, vilka makalösa stordåd har då utförts av de pedofiler som Påven beskyddar...?!

Det är omöjligt (hoppas jag) att inte uppröras över alla de tusentals offer för katolska pedofiler som uppdagas på löpande band. Alla former av sexuella övergrepp är vedervärdiga, men vidrigast är det nog när det är barn som utsätts. I fallet med de katolska pedofilprästerna finns det ytterligare försvårande omständigheter:
- den drabbade står i beroendeställning till den skyldige, vars uppgift egentligen är att vägleda och utbilda om rätt och fel. Hur ska ett drabbat barn våga lita på någon annan efter ett dylikt övergrepp?
- den drabbade vågar oftast inte berätta, eftersom omgivningen förutsätter att kyrkans man lever som han lär, samtidigt som barnets föräldrar säkerligen har betonat att "du ska göra som prosten säger"
- den skyldige är medveten om att hans offer sannolikt inte vågar berätta, och om de berättar är det sannolikt att de inte blir trodda, vilket den cyniske illdådaren kallt utnyttjar
- den skyldige är medveten om att hans organisation inte gillar skandaler, varför ett avslöjande sannolikt inte skulle leda till några allvarliga påföljder (jag har svårt för att finna ett tillräckligt nedsättande uttryck för dessa... ehh... pedofiler av värsta sort får duga för tillfället...)

Ovanpå detta, visar det sig att Påven själv har medverkat till att mörka övergrepp som upptäckts, vilket bl.a. innebar att prästen Stephen Kiesle kunde fortsätta arbeta med barn i 24 år(!) efter att ha ertappats med byxorna nere. Katolska kyrkans kriminella företrädares agerande och Vatikanens mörkande och brist på agerande är något som får mig att hoppas att det verkligen finns en gud eller åtminstone ett helvete, företrädesvis i en uppgraderad variant av Dantes version. I väntan på att få höra pedofilernas - och deras beskyddares - skrik när de passerar genom skärselden, varför inte helt enkelt pröva den gamla devisen om "likhet inför lagen" och sätta dem i fängelse?

Richard Dawkins (förafattare av den förträffliga The God Delusion) och Christopher Hitchens (författare av God is Not Great: How Religion Poisons Everything) förespråkar att Påven arresteras för brott mot mänskligheten: “The institutionalised concealment of child rape is a crime under any law and demands not private ceremonies of repentance or church-funded payoffs, but justice and punishment".

Det verkar mer och mer uppenbart att på Den Heliga Stolen sitter - ursäkta språket - ett tvättäkta rövhål som passar bättre i ett fängelse än i en predikstol.

Bonusmaterial
Den som upprörs över att amerikanska eller danska flaggor bränns i österland, kan jämföra med scenerna när man i det amerikanska bibelbältet reagerade på Lennons uttalande med att offentligt bränna Beatles skivor. Bokbål har man ju hört talas om, men skivbål? På frågan om hur det kändes att deras skivor brändes, svarade George Harrison "They've got to buy them before they can burn them."

Tolv år efter skivbålen sade John Lennon att han var glad över "Bigger than Jesus"-tumultet:
"I always remember to thank Jesus for the end of my touring days; if I hadn't said that the Beatles were 'bigger than Jesus' and upset the very Christian Ku Klux Klan, well, Lord, I might still be up there with all the other performing fleas! God bless America. Thank you, Jesus."

Slutligen måste jag påminna om det paradoxala i att Church of England tillät att anti-religionslåten Imagine spelades på Liverpool Cathedrals klockspel i fjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar