Sidor

2010-01-23

Konspirationsteoriernas konspirationsteori


Förvånansvärt många människor spenderar förvånansvärt mycket tid och kraft åt diverse mer eller mindre långsökta konspirationsteorier. Hela webbplatser och halva liv ägnas åt att finna eller fabricera bevis för att månlandningen aldrig ägde rum, att Area 51 är fyllt av frystorkade aliens och att Elvis bara lämnade byggnaden och i själva verket försvann i Bermudatriangeln. Bevisen för huruvida det var CIA, FBI, NSA, KKK, K-G Bergström eller NBF som låg bakom mordet på Kennedy förvarades i Twin Towers och skulle offentliggöras den tolfte september 2001…

Varför slösar folk tid på dylika stollerier? Bortsett från de som har en rejäl dos mental ohälsa att skylla på finns två uppenbara förklaringar: att man medvetet försöker manipulera folks medvetande för att uppnå andra syften (t.ex. förintelseförnekarna) eller att man helt enkelt bara vill ha en annorlunda hobby när man har sorterat sin frimärkessamling till fulländning. En ingrediens i den första förklaringen är sannolikt den mänskliga egenheten att försöka rättfärdiga sina irrationella fobier och/eller kompensera för egna brister genom att uppfinna eller förstora andras.

Att konspirationskrystande skulle kunna vara en hobby, delvis i syfte att finna gemenskap, är kanske inte så långsökt som det låter. Ordet konspiration kommer från latinets conspirare, vilket betyder "Andas tillsammans" och det är väl en vacker metafor för kamratlig samvaro, oavsett vilket svepskäl man anger för att umgås med likasinnade. Den obehagligare varianten av konspirationsteorier är som sagt de med mörkare bakomliggande syften. På samma sätt som s.k. religiösa sekter gärna riktar in sig på de svaga och sårbara, utnyttjar denna kategori av parasiter gladeligen både obildade och socialt eller mentalt handikappade för sina syften.

Ett exempel på hur lätt människan förleds är låtsasdokumentären ”Konspiration 58”. Filmen gjordes i syfte att få folk att ifrågasätta sanningshalten i det som visas på TV, men trots att det i slutet på filmen ”avslöjas” att hela historien är påhittad finns det fortfarande folk som tror att fotbolls-VM 1958 inte alls spelades i Sverige. Ett annat syfte med filmen var att förlöjliga förintelseförnekarna, men dess kvardröjande effekter visar alltså även hur lätt det kan vara att förvrida människors verklighetsuppfattning.

Själv föredrar jag slumpteori. Jag är till exempel övertygad om att det är en ren slump att bensinen kostar lika mycket överallt, och att det endast beror på slumpen att det är reklamavbrott samtidigt på alla reklamfinansierade kanaler (i både TV och radio).

Om det finns någon konspiration bakom de ovan nämnda exemplen tror jag att det ligger på ett djupare plan än vad en genomsnittlig stolle skulle kunna klura ut. Reklamkonspirationen är självklart grundlös. Hade de varit så innovativa hade väl det också märkts i form av nyskapande, tänkvärda eller åtminstone underhållande program? Jag tror däremot att de gladeligen bidrar till att hålla konspirationsteorin vid liv, för om lyssnaren tror att det är reklam samtidigt på alla kanaler så är det ju inte lönt att byta kanal… På samma sätt skulle konspirationen bakom månlandningen kunna vara till fördel för NASA, eftersom den minskar risken för att det ska avslöjas att de i själva verket navigerade fel och landade på Mars i stället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar