Sidor

2010-01-20

Dekadens på recept

Enligt Efesierbrevet 6:4 skall man fostra sina barn i Herrens tukt och förmaning. Min konfirmationsprost tillhörde den gamla ”goda” skolan och tog den hebreiska mytologin på blodigaste allvar; om något kunde uppfattas som avlägset roligt eller marginellt njutbart, så var det därmed syndigt och skulle endast utövas av den som ville vara säker på att vid räkenskapens dag omslutas av den alternativa slutförvaringens eldfängda och glupande käftar. Säkert som Amen i kyrkan.

Dylika profetior har sedan länge präglat det svenska lynnet, och även om vi kanske inte till fullo hörsammat vare sig kyrkans eller Folkhälsoinstitutets förmaningar, så har vi i alla fall stundom skämts en aning för vårt syndfulla leverne. Vin, kvinnor och sång (som inte var auktoriserad enligt gudstjänstordningen och vederbörligen kommenderad via psalmtavla) var styggelser som skulle undvikas, annars…!

Nu händer det sig dock att de gamla bibliska sanningarna, eller kanske snarare prästerskapets tolkning av desamma, bit för bit förlorar sin glans av s.k. vetenskapliga rön. Nedan följer några slumpmässigt valda exempel, som samtidigt kan tjäna som en vägledning till ett bättre liv.

  1. Mörk choklad (>70% kakao) innehåller, precis som rödvin, flavanoider som skyddar kärlen och därmed minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Inte ens FHI förnekar att små mängder alkohol kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, samtidigt som det gynnar kognitiva (tankemässiga) funktioner. Nu är det i och för sig så att alkoholens positiva verkningar endast gäller för 40-plussare (Äntligen!), vilket bevisas av min egna experiment: själv blir jag bara listigare i takt med ökande yrsel, medan ungdomar (d.v.s. individer under 40) vid berusning snarare tenderar att briljera med sin bristande begåvning. 
  2. Myten att man blir blind eller galen av att onanera, har beredvilligt underbyggts av bistra män i långa kjolar, men rätt utfört (d.v.s. ofta) har det i själva verket visat sig vara nyttigt. Den som i 20-årsåldern ejakulerar sju gånger i veckan minskar risken att drabbas av prostatacancer senare i livet med drygt en tredjedel.
  3. Minns ni den gamla brottarhiten ”Let’s get physical” med Olivia Newton John? Hennes dubbeltydiga text, förstärkt av en övertydligt illustrativ video (skulle inte förvåna mig om detta tjänat som inspiration till Björn Ranelids sätt att använda metaforer), visade sig vara mitt i prick. Sex på riktigt (d.v.s. med en levande partner) har visat sig vara riktigt nyttigt, inte bara på samma sätt som annan fysisk träning, utan även som rena mirakelkuren ur flera medicinska perspektiv. Några exempel ur naturens eget apotek:
  • Sex två gånger i veckan höjer kroppens produktion av immunogobulin med 20 procent, vilket skyddar mot förkylningar och virusinfektioner.
  • Att du somnar efter sex är inte någon slump. Närhet och beröring får kroppen att producera oxytocin, vilket kan användas för att behandla insomnia.
  • Vid utövande av sex utsöndras adrenalin och dopamin, som håller kroppen ung. Enligt forskning från Royal Edinburgh Hospital ser par som har sex minst fyra gånger i veckan tio år yngre ut än genomsnittet.
Det lustfyllda (och därmed syndiga) visar sig sålunda vara nyttigt, medan det hårda arbete man skulle få sin lön för i nästa liv, har visat sig riskera leda till att det innevarande livet blir både kortare och mindre lustfyllt. Nu rekommenderar jag dock inte er att springa sta och synda oavbrutet. Måttfullhet sägs ju vara en dygd, och måhända är det med synden precis som med arbete och religion: det är nar man överdriver eller tar det på för stort allvar som det blir farligt!

För vidare läsning, och för att bestyrka vetenskapligheten i mina påståenden, hänvisas till följande vederhäftiga källor:
http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=123856
http://www.alltommat.se/matinspiration/halsa/fyra-skal-att-frossa-i-choklad-1.30244
http://www.improveme.se/magazine/3327

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar